Charlotte Engelkes, foto: Mats Bäcker, Bengt Ernryd, foto: okänd, Alexander Ekman, foto: Patrick Miller, Cleo Boman, foto: Martin Skoog, Lap See Lam, foto: Christine Olsson/TT, Lars Rudolfsson, foto: Mats Bäcker, Nina Hemmingsson, foto: Anna Drvnik, Bengt Ernryd, foto: Agneta Thor-Leander.

De är Stockholms stads kulturpristagare 2024

Publicerad:

Uppdaterad:

Lap-See Lam och Nina Hemmingsson är två mottagare av Stockholms stads kulturpriser i år. Sju priser i olika kategorier ges aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. Varje kulturpristagare tilldelas en prissumma på 100 000 kronor.

Stockholms stad delar varje år ut hederspriser i fem olika kategorier. Personer eller organisationer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm prisas. Stockholmarna har fått nominera till kulturpriserna och en jury har sedan tagit fram ett förslag som har beslutats av kulturnämnden i Stockholms stad.

Hederspriset i konst går till konstnären Lap-See Lam.

Hederspriset i litteratur går till serieskaparen, författaren, skämt- och satirtecknaren Nina Hemmingsson.

Hederspriset i musik går till kompositören och jazzmusikern Bengt Ernryd.

Hederspriset i scenkonst går till regissören, skådespelaren och musikern Lars Rudolfsson.

Hederspriset för kulturarbete för barn och unga går till skådespelaren, regissören och grundaren av Mittiprickteatern Cleo Boman.

Bellmanpriset belönar en person som har skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad. Bellmanpriset går i år till regissören, dansaren, koreografen och performanceartisten Charlotte Engelkes.

Cullbergpriset är instiftat för att hedra Birgit Cullbergs konstnärliga gärning. Priset avser att uppmuntra och belöna personer som är verksamma inom danskonsten och mottagaren ska ha gjort särskilt värdefulla insatser för att utveckla danskonsten eller placerat Stockholm på den internationella danskartan. Årets pris tilldelas koreografen Alexander Ekman.

Kulturpristagarna kommer att få ta emot sina priser vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 28 maj.