Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi hedrad med minnessten. Foto: Maurits Otterloo

Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi hedrad med minnessten

Publicerad:

Uppdaterad:

Idag har en minnessten över Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi avtäckts på Katarina Kyrkogård i Stockholm.

Minnesstenen har kommit till stånd efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation i samverkan med kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad och Katarina församling.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria fanns på plats såväl som representanter från Stockholms stad, Afrosvenskarnas riksorganisation samt Stockholms biskop Andreas Holmberg.

Couschi (cirka 1747–1822) togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige och det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han växte upp vid det kungliga hovet och blev en del av det svenska kungahuset. Couschi begravdes på Katarina kyrkogård år 1822 i en grav som det inte finns några spår av idag. Nu, tvåhundra år senare får han en minnessten på platsen. Efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation så beslutade Stockholms stads kyrkogårdsnämnd i våras att man skulle ta fram ett förslag till uppförande av en minnessten över Couschi på Katarina kyrkogård.

– Resandet av minnesstenen för Kwasi har föregåtts av en kampanj som Afrosvenskarnas riksorganisation drivit i ett decennium. Men det är först idag som omständigheterna utvecklats på ett sätt lett fram till att Kwasi hedras på det här sättet i närvaro av kronprinsessan. Varken Kwasi eller slaveriet får glömmas bort och minnesstenen blir en påminnelse för kommande generationer, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksorganisation.

Dagens datum utgör en historiskt viktig dag. Frihetsdagen den 9 oktober har inrättats för att minnas slavhandelns offer och högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på den svenska kolonin Saint-Barthélemy den 9 oktober 1847.

– Jag är väldigt stolt över att vi från Stockholms stads håll har kunnat vara med och bidra till att få den här minnesstenen på plats. Det vi gjort idag är inte bara att hedra Couschi utan även belysa en viktig del av afrosvensk historia, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor.