Stockholms stad vann laddguld

Publicerad:

Uppdaterad:

Stockholms stad tilldelas Laddguldet som landets bästa laddbilskommun. Staden har länge arbetat för att minska utsläppen, och på senare år fokuserat på omställningen till fossilfri trafik.

Stockholms stad grundade Elektrifieringspakten 2021 tillsammans med Ellevio, Scania och Volkswagen. Pakten har vuxit och består idag av drygt sextio företag och organisationer som aktivt arbetar för att skynda på omställningen till fossilfria transporter i Stockholm.

Juryns motivering

"Stockholms kommun visar ett pådrivande ansvar för elektrifieringen av olika transportslag. Med ett klarsynt helhetstänk, progressiva mål och högt ställda ambitioner driver de omställningen framåt, istället för att följa den. Projekten inkluderar samtliga trafikslag, och behandlar såväl betallösningar, batterilager och elkapacitet som beteendeförändringar och utvärdering av staden som aggregator på flexmarknader. Mål som 100 % laddplatser i bostäder, förvaltning och Stockholms parkeringsplatser 2026–2030 imponerar. Lärdomarna banar väg för mindre kommuner att följa efter."

Laddguldet har delats ut sedan 2017 och bakom priset står organisationen 2030-sekretariatet. Prisutdelningen ägde rum på mässan eCarExpo i Göteborg.