Stockholm finalist i internationell klimatutmaning

Publicerad:

Stockholm är, tillsammans med Helsingborg och Lund, svenska finalister i WWF:s internationella stadsutmaning One Planet City Challenge. I början på juni offentliggörs vilken stad som blir Årets klimatstad i Sverige 2022 och vilka städer som tar hem den prestigefyllda utmärkelsen globalt.

WWF:s One Planet City Challenge utmanar världens städer att visa vägen till en klimatsäker framtid. I årets omgång deltar 280 städer från 50-talet länder, varav 20 svenska kommuner. Nu har tre finalister gått vidare från Sverige och tävlar om titeln Årets klimatstad 2022.

– Stockholms stad har ambitionen att vara ledande i klimatarbetet, och finalplatsen i One Planet City Challenge är ett viktigt erkännande att vi är på rätt väg. Och att vårt arbete uppmärksammas ger förstås också energi och inspiration för det fortsatta arbetet, säger Björn Hugosson, klimatchef på stadsledningskontoret.

Stadsutmaningen har funnits sedan 2011 och är en utmaning till världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Inom ramen för utmaningen kan städer få feedback, dela erfarenheter och sporra varandra.

– Årets finalister är exempel på städer i framkant i Sverige. De har tydliga klimatmål, breda åtgärdspaket och ett helhetsgrepp i klimatarbetet. Det betyder inte att de är perfekta eller klara med jobbet. Alla aktörer i samhället måste ta krafttag om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Dessa finalistkommuner kan agera föregångare, kravställare och inspiratörer, säger Sabina Andrén, programsamordnare på WWF.

I juni offentliggörs den svenska och de globala vinnarna som firas vid en prisceremoni. Läs mer om WWF:s One Planet City Challenge.

Fakta städer

  • Över 55 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för omkring 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser.
  • Omkring två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050.
  • Städer har en nyckelroll för att klara klimatet och den biologiska mångfalden och det finns en stor potential till lösningar.