Gigantiskt konstverk i himmelsblå betong. Foto.
Vårbergs jättar, 2020 © Veilhan / Bildupphovsrätt. Konstnär: Xavier Veilhan. Foto: Andreas Nur.

Gigantiskt konstverk på plats i Vårberg

Publicerad:

Uppdaterad:

Nu är Vårbergs jättar på plats! Det är två gigantiska skulpturer i ljusblå betong som utgör Stockholms stads stora satsning på offentlig konst i Skärholmen.

– Vi hälsar jättarna välkomna till Vårberg. Just nu pågår det största stadsutvecklingsprojektet i Vårberg, och hela Skärholmens stadsdel, sedan området byggdes för 50 år sedan. 1000-tals nya bostäder byggs och planeras, parker och grönområden rustas upp och det satsas stort på infrastrukturen med nya vägar och kommunikationer. Jättarna är en gigantisk och färgglad symbol för utvecklingen i området, säger Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Konstverk i två delar

Konstverket ”Vårbergs jättar” består av två delar, tillsammans uppbyggda av 85 stora himmelsblå betongblock som har monteras till färdiga skulpturer. På den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Vårberg vilar den största jätten som är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög.

Gigantiskt konstverk i himmelsblå betong. Foto.
Vårbergs jättar, 2020 © Veilhan / Bildupphovsrätt. Konstnär: Xavier Veilhan. Foto: Andreas Nur.

Ett hundratal meter därifrån, i Stråkparken, stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Hon stöder armarna mot gräset som om hon satt vid ett bord. Verket är tre meter högt. De fasetterade betongblocken och de kubiska formerna leder tankarna till ett pågående arbete som utvecklas i takt med det föränderliga bostadsområdet.

Stor skulptur i himmelsblå betong. Foto.
© Veilhan / Bildupphovsrätt, 2020. Konstnär: Xavier Veilhan. Foto: Naina Helén Jåma.

Verkets skapare, Xavier Veilhan, är en etablerad och erkänd konstnär i den internationella konstvärlden. Han vann första pris i den internationella konsttävling som Stockholms stad utlyste 2018, som en del i stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen.

Öppet hus den 17 oktober

Den 17 oktober klockan 11.00–15.00 är du välkommen att prata med konstnären Xavier Veilhan och medarbetare från staden som arbetar med konst och utvecklingen av Skärholmen.