Extra stöd till hemlösa kalla nätter

Publicerad:

Uppdaterad:

När det är kallt ute behöver akut hemlösa i större utsträckning tak över huvudet under nätterna. För stadens invånare finns en tak över huvudet-garanti.

Om en akut situation uppstår efter kontorstid kan den enskilde vända sig till Hemlöshetsmottagningen som då fungerar som det yttersta skyddsnätet. Kontakt kan ske fram till klockan 24.00.

Tillfälliga sovplatser för utsatta EU-medborgare

Särskilt kalla nätter under vintern, minus sju grader eller kallare, öppnar tillfälliga sovplatser för utsatta EU-medborgare i ett antal kyrkor i staden. De tillfälliga sovplatserna samordnas av föreningen Ny Gemenskap och är en del av det idéburna offentliga partnerskapet för insatser till EU-medborgare i utsatthet mellan staden, Ny Gemenskap, Stockholms Stadsmission, Frälsningsarmén och Convictus. Under vintern 2023/2024 är det Immanuelskyrkan, Norrmalmskyrkan, St. Matteuskyrkan, Högalidskyrkan och Västermalms församling som ingår i samarbetet. Aktuell information om vilka kyrkor och tider som gäller finns hos Ny Gemenskap.

Stockholms stad har uppsökare som enbart arbetar med att nå utsatta EU-medborgare.

Uppsökarteamet hjälper akut hemlösa

Stockholms stads uppsökarteam omfattar åtta socialsekreterare som är i ständig rörelse bland stadens akut hemlösa. Teamet har funnits under många år och är välkända bland stadens hemlösa. De rör sig på platser som Centralstationen, Gullmarsplan, Sergels torg och andra knutpunkter, men också bland husvagnar och kojor i skogen.

– Vårt uppdrag är att söka upp människor och motivera dem att ta stöd. Vi ska vara en länk till ordinarie hjälpsystem som ofta är stadsdelsförvaltningen, berättar Sofia Månsson, biträdande enhetschef för uppsökarteamet.

Uppsökarteamet har även ett tätt samarbete med dagverksamheter, härbärgen, sprututbytesverksamheten och fastighetsägare som till exempel Jernhusen som äger Centralstationen. På frågan om det alltid finns plats på härbärgen svarar Sofia med ett bestämt ja.

– Det är aldrig fullt och finns det behov går det att öppna fler platser, säger hon.