Finnkampen tillbaka på Stockholms stadion

Publicerad:

Uppdaterad:

Den 2–3 september kommer en av våra mest klassiska idrottstävlingar – Finnkampen – åter till Stockholm stadion. Välkomna att följa landskampen mellan Sveriges och Finlands största friidrottsstjärnor!

Finnkampen har sedan 1925 varit ett givet inslag under friidrottsåret och har kallats världens största derby. Tävlingen går vartannat år i Finland, vartannat år i Sverige – och i år är det Sverige som står värd.

Sedan starten har Finnkampen arrangerats trettio gånger på anrika olympiaarenan Stockholms stadion. Svensk friidrott och Stockholms stad samarbetar kring Finnkampen och det samarbetet kommer även att fortsätta över 2025, då det blir ett stort hundraårsjubileum.

– Det är en glädje att få hälsa Finlands och Sveriges främsta friidrottare välkomna till Stockholm för årets upplaga av Finnkampen. Vi har en spännande landskamp att se fram emot med Stockholms stadion som skådeplats. Tävlingen är ett av de äldsta idrottsevenemangen i Sverige och inspirerar många barn och unga till idrott och rörelse när de ser sina förebilder göra upp, säger Jan Valeskog, idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Så här kan du följa tävlingarna

Finnkampen pågår

  • 2 september klockan 13.00–19.30
  • 3 september klockan 12.30–16.40.

Hela tävlingen sänds på SVT och SVT Play.

I varje gren tävlar tre aktiva från respektive land om poängen i lagtävlingen. För Sverige tävlar bland andra världsstjärnorna Armand Duplantis, Daniel Ståhl, Fanny Roos, Thobias Montler och Maja Åskag. Hela truppen presenteras den 29 augusti.

Ungdomsfinnkampen och Tjejmilen

Samma helg som Finnkampen för seniorer äger rum drabbar även svenska och finska juniorer samman på Stockholms stadion, i Ungdomsfinnkampen. Tiderna för ungdomarna är

  • 2 september klockan 11.20–14.15
  • 3 september klockan 09.45–11.20.

Precis som 2021 kommer loppet över 10 kilometer för kvinnor vara en del av Tjejmilen.

Finnkampsveckan

Under veckan inför Finnkampen arrangerar flera av Stockholms friidrottsföreningar prova-på-dagar för årskurs 5 för att väcka intresset för friidrott:

  • 24 augusti klockan 09.00–14.00, Spånga IP. Arrangör Spårvägens FK
  • 29 augusti klockan 09.00–15.00, Sätra IP. Arrangör Mälarhöjdens IK
  • 31 augusti klockan 09.00–14.00, Spånga IP. Arrangör Hässelby SK.

Intresset för att vara med på dessa dagar har från Stockholms stads skolor varit otroligt stort.

– Mälarhöjden Friidrott vill gärna ge barn och ungdomar i närområdet möjligheten att prova på friidrott och få en inblick i friidrottens bredd och möjligheter. Vi anser att friidrottsträning passar nästan alla då man tränar allsidigt och med stor variation, säger Fredrik Wikfeldt, ordförande i Mälarhöjdens IK.

– Vi försöker alltid använda de stora idrottsevenemangen som en språngbräda för ett bredare arbete för fysisk aktivitet, inte minst för barn och unga, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholms stad. Därför är vi väldigt glada att föreningarna även i år kan bjuda in till Finnkampsveckan och ge ungdomar möjlighet att testa på friidrott.

För dig som är intresserad av testa friidrott

Stockholms Friidrottsförbund organiserar cirka 90 friidrottsföreningar i länet och har aktiva i alla åldrar med verksamhet för nybörjare till masters. Kontakta föreningen i ditt närområde om du är intresserad av att börja träna.

Ett hållbart evenemang

Finnkampen är ett återkommande evenemang som lockar över 20 000 besökare till Stockholm vartannat år och är det största evenemanget som Svenska Friidrottsförbundet arrangerar. Med hänsyn till detta finns ett stort fokus på hållbarheten kring evenemanget för att säkerställa att arrangemanget i så liten utsträckning som möjligt ska lämna avtryck på miljön.