Stockholms stads kulturpristagare 2023

Publicerad:

Uppdaterad:

Magnus Uggla och Ulla Wiggen är två av mottagarna av Stockholms stads kulturpriser i år. Sju priser i olika kategorier ges aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. Varje pristagare tilldelas en prissumma på 100 000 kronor.

Stockholmarna har fått nominera till kulturpriserna och en jury har sedan tagit fram ett förslag som har beslutats av kulturnämnden i Stockholms stad.

Stockholms stad delar varje år ut hederspriser i fem olika kategorier. De delas ut till kulturutövare, producenter eller arrangörer i Stockholmsområdet. De går till personer eller organisationer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm. Varje pristagare tilldelas en prissumma på 100 000 kronor.

Hederspriser 2023

Hederspriserna delas ut en gång per år och går till en kulturutövare eller möjliggörare inom musik, konst, litteratur, scenkonst, och kulturarbete för barn och unga.

Hederspriset i musik går till kompositören Andrea Tarrodi.

Hederspriset i konst går till konstnären Ulla Wiggen.

Hederspriset i litteratur går till Rönnells antikvariat.

Hederspriset i scenkonst går till skådespelaren, sångaren och dansaren Lindy Larsson.

Hederspriset för kulturarbete för barn och unga går till professor emerita Karin Helander.

Bellmanpriset 2023

Lennart af Petersens-priset

Lennart af Petersens-priset är ett pris som har instiftats i fotografen Lennart af Petersens namn för att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om Stockholm som livsmiljö. Priset delas ut ojämna år. Pristagaren får möjlighet att ställa ut sina verk på Stadsmuseet. Lennart af Petersens-priset går i år till fotografen Simon Johansson