Staden uppmärksammar årsdagen av terrorattentatet 2017

Publicerad:

Fredag den 7 april är det sex år sedan terrorattentatet på Drottninggatan. Stockholms stad uppmärksammar dagen med en kransnedläggning på Sergels torg vid den plats där minnesmärket kommer att finnas.

Dådet på Drottninggatan 2017 kommer för alltid ha en plats i mångas minne. Konstverket Sanctuary/Fredad blir ett minnesmärke för händelsen. Arbetet med minnesmärket är komplext och verket ska fånga mångas upplevelser och känslor.

– Konstverket sammanfattar händelserna precis efter terrordådet, då människor samlades spontant på Sergels torg i en manifestation mot terrorism och mot våldsamt dödande, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Sanctuary/Fredad plats är ett konstverk av konstnärerna Ann-Sofi Sidén och Mats Fahlander och tas fram i samverkan med Stockholm konst, stadens verksamhet för konst i offentliga miljöer. Konstverket beräknas vara färdigt 2024.

Se en film om minnesmärket, 2:48 min