Foto: Håll Sverige Rent.

Skräpplockardagarna - för en vackrare stad

Publicerad:

Uppdaterad:

Varje vår deltar Stockholms stad i Skräpplockardagarna och vecka 17 är det dags igen! Kampanjen är en pedagogisk aktivitet som främst riktar sig till barn och unga. Men alla som vill engagera sig för en renare och vackrare stad kan självklart hjälpa till att plocka skräp! Anmälan är öppen från den 1 mars.

Skräpplockardagarna anordnas av organisationen Håll Sverige Rent, i samarbete med Stockholms stad och andra kommuner. Det är en av de största aktiviteter som Stockholms stad genomför för att förebygga och minska nedskräpning. Förra året deltog nästan 80 000 personer i Stockholms stad – och vi jobbar för att vi ska bli ännu fler i år!

Pedagogiskt och lärorikt

Syftet med kampanjen är inte främst att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre. Håll Sverige Rent ramar in kampanjen med roliga aktiviteter och ett digitalt pedagogiskt material. Skräpplockardagarna blir också ett konkret sätt att påverka närmiljön och skapa stolthet över platserna där vi bor och vistas. Även den som är liten kan göra stor skillnad!

Deltagande och anmälan

Anmälan till Skräpplockardagarna öppnar den 1 mars och kampanjen pågår fram till den 31 maj. Stockholms stads Skräpplockardagar äger rum vecka 17, den 24–30 april. Välkomna med er anmälan!

Skräpet hör hemma i papperskorgen

Genom att slänga skräp i papperskorgen bidrar du till en ren och trygg stad. Men du gör också en insats för vår miljö. Det skräp som slängs på marken hamnar annars så småningom i våra vatten. Skräpet i staden drabbar både naturen och djuren.

Så slänger du ditt skräp under Skräpplockardagarna

  • Använd en egen påse, den bästa påsen är en som redan använts!
  • Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturens resurser
  • Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall eller källsortera det.
  • Släng ditt upplockade skräp i närmaste papperskorg där det finns plats. Under Stockholms Skräpplockardagar vecka 17 kan du också ställa påsen med skräpet på marken bredvid en papperskorg i parken eller på gator och torg. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken! Stadens entreprenörer tar hand om skräpet vid sina ordinarie tömningar.