Foto: Håll Sverige Rent.

Hela Stockholm plockar skräp

Publicerad:

Uppdaterad:

Lördag den 18 september deltar vi i Håll Sverige Rents kampanj Hela Sverige plockar skräp, som här blir Hela Stockholm plockar skräp. Alla som vill kan engagera sig genom att just plocka skräp, själva eller i mindre grupper.

Skräp som slängs på marken hamnar småningom i våra vatten. Och skräp i staden drabbar även naturen och djuren. Därför är vi med när Hela Sverige plockar skräp. För skräpet hör hemma i papperskorgen eller i återvinningen. Var med ni också, tillsammans gör vi Stockholm renare!

Så här kan du delta

Du kan anmäla dig via Håll Sverige Rent och beställa ett gratis skräpplockarpaket med påsar och handskar. Privatpersoner eller organisationer kan välja att medverka på olika sätt. Till exempel kan du plocka på egen hand, med kompisar eller familj. Det går också att anordna ett event med skräpplockning för ett företag, en förening eller annan större grupp. Skräpplockningen kan genomföras med gott avstånd.

Anmäl dig på Håll Sverige Rents webbplats.

Aktiviteter i staden

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning bjuder in till flera spännande aktiviteter. Hjälp till att plocka skräp i stadsdelsområdet. Det finns fem skräpplockningsstationer i Rinkeby, Kista, Husby och Akalla. Hit är du välkommen för att hämta skräpplockarmaterial, och du kan även lämna ditt upplockade skräp här.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning bjuder in till parkleken i Rålambshovsparken där du kan hämta skräpplockarpåsar och handskar.

Norrmalms stadsdelsförvaltning bjuder in till parkleken i Observatorielunden där du kan hämta skräpplockarpåsar och handskar.

Östermalms stadsdelsförvaltning bjuder in till Karlavägsallén (i höjd med Karlavägen 85) där du kan hämta skräpplockarpåsar och handskar.

Så slänger du ditt skräp

  • Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturens resurser
  • Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall eller källsortera det.
  • Släng ditt upplockade skräp i närmaste papperskorg där det finns plats. Du kan också ställa påsen med skräpet på marken bredvid en papperskorg i parken eller på gator och torg. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken! Stadens entreprenörer tar hand om skräpet vid sina ordinarie tömningar.

Hela Sverige plockar skräp

Håll Sverige Rent anordnar Hela Sverige plockar skräp i samarbete med Stockholms stad och många andra kommuner i landet. Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Deras uppdrag är att påverka attityder och beteenden så att Sverige får en minskad nedskräpning. 

Den 18 september är det också årets World Cleanup Day, en dag där frågor om nedskräpning uppmärksammas internationellt. Runt hela världen går människor över hela världen ut för att samtidigt plocka skräp både på land och i vatten.