VM i handboll spelas i Stockholm 2023

Publicerad:

Uppdaterad:

Stockholms stad tillsammans med svensk handboll är värd för VM i handboll i januari 2023. Det 28:e världsmästerskapet i handboll för herrar kommer att spelas i Sverige och Polen, med Stockholm som finalort och en av fem svenska värdstäder.

Den 12 januari 2023 inleds VM där Polen och Sverige står som samarrangörer. Totalt deltar 32 lag. De regerande mästarna Danmark samt arrangörsländerna Polen och Sverige är redan klara för VM. Den stora finalveckan avgörs i Stockholm och i Tele2 Arena. Under veckan spelas två kvartsfinaler, en semifinal, placeringsmatcher 5–8, bronsmatchen och den stora VM-finalen den 29 januari. Totalt nio handbollsmatcher.

– VM i handboll ger alla stockholmare en fantastisk möjlighet att på plats uppleva spel i världsklass. Det innebär också ett betydelsefullt ekonomiskt tillskott för Stockholms många lokala företagare. Stora evenemang av den här typen är otroligt viktiga när Stockholm får ny fart efter pandemin, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

Stockholms stad, i samverkan med Handbollsdistriktet Öst och handbollsföreningarna, satsar på att skapa möjligheter till inspiration, fler i rörelse och ökad folkhälsa för barn och ungdomar liksom för andra prioriterade grupper – både före, under och efter evenemanget. Ett sådant exempel är Hand the ball-projektet som staden och handbollen genomförde under EM i handboll 2020. Hållbarhet är ett viktigt fokus i evenemangets genomförande, och likaså för staden. De satsningar som görs ska ske i den andan.

– Vi har stora förhoppningar om att vår satsning på stora evenemang i Stockholm också fortsatt ska leda till inspiration och utveckling av rörelse och fler engagerade i idrotten. Och också ett närmare samarbete mellan oss som stad och i det här evenemanget, handbollsföreningarna. Vi kommer jobba synligt och medvetet för att skapa det. Att jobba hållbart i de särskilda satsningar som görs är en självklarhet. Det tidigare projektet Hand the ball har visat vägen för vad vi vill åstadkomma, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad.