Finnkampen på Stockholms stadion

Publicerad:

Uppdaterad:

Den 4–5 september tävlar Sveriges och Finlands främsta friidrottare i den klassiska Finnkampen. Välkommen att följa den spännande landskampen!

Finnkampen hade premiär 1925 och har genom åren vuxit till en unik prestigekamp mellan Sverige och Finland. Den har kallats världens största derby och är idag ensam i sitt slag i världen. Landskampen har sedan starten genomförs vartannat år i Sverige och vartannat år i Finland med några få undantag.

Sedan starten har Finnkampen arrangerats trettio gånger på anrika olympiaarenan Stockholms stadion. Svensk friidrott och Stockholms stad samarbetar kring Finnkampen i år och fortsätter sitt samarbete 2023 och 2025, då det också är 100-årsjubileum.

– Vårt samarbete med Svensk friidrott är viktigt och i Stockholm finns flera starka föreningar, utövare och friidrottsintresserade. Ett samarbete med friidrotten runt Finnkampen kommer att skapa mervärden genom aktiviteter som inspirerar ännu fler till rörelse. Stockholms stadion är världens äldsta olympiska arena i drift, och det är så roligt att den fortsatt kan leverera inspirerande evenemang till stockholmarna, säger Karin Ernlund, idrottsborgarråd Stockholms stad.

Så här kan du följa tävlingarna

Finnkampen pågår den 4 september klockan 15.45–20.00 och den 5 september klockan 12.00–16.00. Hela tävlingen sänds på SVT och SVT play.

I varje gren tävlar tre aktiva från respektive land om poängen i lagtävlingen. För Sverige tävlar bland andra OS-guldmedaljören Daniel Ståhl och OS-silvermedaljören Simon Petterson. Du som kommer till Stadion får också möjlighet att hylla OS-guldmedaljören och världsrekordinnehavaren Armand Duplantis. Hela truppen presenteras den 31 augusti.

Ungdomsfinnkampen

Svenska och finska ungdomslandslagen gör upp i Ungdomsfinnkampen samma helg och på samma arena. Tiderna för ungdomarna är klockan 11.20–14.15 den 4 september och klockan 9.20–11.15 den 5 september. Du kan följa tävlingarna live på Friidrottskanalen.

Tjejmilen

Nytt för i år är att Finnkampen också blir en del av Tjejmilen. När Tjejmilens elitlöpare startar den 4 september klockan 12.00 finns tre svenska och tre finska landslagslöpare med som gör upp om poängen på 10 000 meter i Finnkampen.

Finnkampsveckan

I samband med Finnkampen genomförs flera friidrottsaktiviteter för stockholmare och andra intresserade. Finnkampsveckan kommer att utökas stegvis fram till 2025, då Finnkampen firar 100 år.

Den 31 augusti arrangeras en barnaktivitet på Mälarhöjdens IP för skolor i närområdet.

Den 2 september arrangeras en prova-på-friidrottsdag för kvinnor över 35 år på Östermalms IP. Ingen föranmälan krävs. Om du har frågor, kontakta annica.sandstrom@friidrott.se.

Den 4–5 september arrangeras Finnkampen i CS:GO. Det blir en tävling i Counter-Strike mellan Sveriges och Finlands bästa lag.

För dig som är intresserad av friidrott

Stockholms Friidrottsförbund organiserar cirka 90 friidrottsföreningar i länet och har aktiva i alla åldrar med verksamhet för nybörjare till masters. Kontakta föreningen i ditt närområde om du är intresserad av att börja träna. På förbundets webbplats kan du läsa mer om friidrott i Stockholm och hitta en förening nära dig.

Ett pandemisäkert evenemang

Som värdstad får Stockholms stad löpande information från arrangören om planeringen för ett säkert evenemang. Vi känner oss trygga med det sätt som arrangören hanterar den särskilda och svåra situationen att genomföra ett evenemang under en pandemi. På länken kan du läsa mer om vilka anpassningar som görs för ett säkert genomförande.

Utifrån de riktlinjer och restriktioner som gäller just nu finns det cirka 5 000 platser tillgängliga per dag. För att minimera risken för smittspridning kommer de publika delarna av arenan delas upp i tre olika sektioner. Varje sektion har egna in- och utgångar, kiosker, toaletter och övriga faciliteter. Det kommer inte vara tillåtet att gå mellan de olika sektionerna på arenan.

På läktaren tillåts max åtta personer per sällskap. Om ni är fler än så delas ni upp i en eller flera grupper. Mellan varje sällskap ska det vara en meter åt varje håll till nästa sällskap. Detta finns inbyggt i biljettsystemet och är inget du behöver tänka på när du bokar.

Stockholms stad satsar särskilt ekonomiska och personella resurser till några särskilt utvalda, större evenemang varje år. Stora evenemang, såsom detta, ger tillfällen att positionera Stockholm på den nationella och internationella arenan så att fler besökare, företag och investerare upptäcker vår stad.

Läs mer om hur staden arbetar med evenemang på ett långsiktigt och strategiskt sätt.

Visit Stockholm

På Visit Stockholms webbplats kan du läsa mer om evenemanget. Där finns även tips på hur du kan uppleva Stockholm och läsa mer om Stockholms stadion och andra aktiviteter och sevärdheter.

Stockholms stadion

Stockholms stadion byggdes som huvudarena för 1912 års olympiska spel. I mer än 100 år har arenan använts för idrottsevenemang och är idag en av de äldsta olympiaarenor som fortfarande används.

På Stockholms stadion har 89 världsrekord satts i friidrott. Där har också VM i ishockey 1949, Olympiska ryttarspelen 1956, EM i friidrott 1958 och VM i ridsport 1990 arrangerats.

Svenska flaggans dag firades i många år på Stadion. Idag används den även för konserter.