Smittan minskar i Stockholm – det här gäller just nu

Publicerad:

Uppdaterad:

Smittspridningen minskar i länet. Men det är viktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden för att skydda varandra.

Folkhälsomyndighetens skärpta föreskrifter och allmänna råd, pandemilagen och regeringens nationella restriktioner gäller i hela Sverige. Staden anpassar verksamheter, aktiviteter och besökarantal utifrån de riktlinjer som gäller för att motverka smittspridning.

Regeringen har tagit fram en plan för hur och när råd och restriktioner kan anpassas och helt upphävas.

Pandemilagens begränsningsförordning ger staden möjlighet att stänga platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Personer som vistas på ett område där förbud råder riskerar böter.

Vi behöver fortsätta skydda varandra

Du som är vaccinerad mot covid-19 skyddas mot att bli allvarligt sjuk. Men du riskerar fortfarande att drabbas av smitta och därmed smitta andra. Därför är det viktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden för att skydda varandra.

Alla stockholmare har ett ansvar

Det du gör, gör skillnad för dig och för många andra. Undvik att bli smittad och undvik att smitta andra. Visa hänsyn till familj, vänner och anhöriga, det är särskilt viktigt när dessa är personer i riskgrupper. Det här ska du göra:

  • Stanna hemma om du har symtom som stämmer överens med covid-19 och provta dig om du har symtom mer än 24 timmar. Om ni är fler i samma hushåll rekommenderas att alla i hushållet stannar hemma om möjligt.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Håll avstånd till andra och undvik trängsel.
  • Minimera kontakter med andra utanför det egna hushållet.
  • Arbeta hemifrån om du kan.
  • Undvik kollektivtrafik om du kan. Om du måste resa, använd munskydd i rusningstrafik.