Stockholm inviger ljushyllning under årets Nobelvecka

Publicerad:

Uppdaterad:

I december behöver vi ljus i mörkret. I år kanske mer än någonsin tidigare. Därför bjuds stockholmarna in till en ljushyllning – Nobel Week Lights Stockholm – under årets Nobelvecka.

Den 5–13 december kommer ett femtontal platser runt om i staden att lysas upp. Ljusfesten väver samman konst och teknik på ett lekfullt vis och blir ett nytt sätt att hylla årets Nobelpristagare.

Stockholms stadshus, Sergels torg, Konserthuset, Dramaten, Stockholms stadsmuseum och Nobel Prize Museum är några av de byggnader och platser som blir scen för spektakulära och konstnärliga ljusinstallationer.

Flera av ljusinstallationerna har hämtat inspiration från årets och tidigare års Nobelpris. På Stadshusets fasad kommer bilder från rymdens yttersta hörn att visas. Installationen, som görs i samarbete med Rymdstyrelsen och European Space Agency, är ett av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett. Installationen har en tydlig koppling till årets fysikpris som gick till upptäckten av universums sällsammaste fenomen - svarta hål.

På Sergels torg kommer Helmet Experience Design att fylla platsen med dansande skuggor i regnbågens alla färger. I Kungsträdgården och Skärholmen kan stockholmarna uppleva formgivaren och designern Alexander Lerviks upplysta gungor. Konstnären Aleksandra Stratimirovic kommer att få Nationalmuseums fasad att glittra och Nobel Prize Museum på Stortorget i Gamla stan får en installation av Tobias Rylander och Sahara Widoff som knyter an till museets nya utställning om Nobelbanketten.

Evenemanget är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd av Stockholm stad, Stockholms Handelskammare och Institut Français de Suède, Rymdstyrelsen och European Space Agency, med flera.

Ljusinstallationerna sker utomhus

Alla ljusinstallationer kan upplevas utomhus på säkert avstånd till andra. De tänds på eftermiddagen och lyser långt inpå kvällen och behöver inte ses vid en särskild tidpunkt. Cykla eller gå om du har möjlighet.

Information in English