Seniortips i coronatider

Publicerad:

Uppdaterad:

Sedan coronapandemin drabbade oss för ett år sedan lever vi med hårda restriktioner, och det kan vara svårt att hålla humöret uppe – särskilt när många sociala aktiviteter nu är stängda. Men det finns fortfarande en hel del du kan göra för att aktivera dig och hålla både knopp och kropp igång.

Många aktiviteter är just nu digitala, allt ifrån guidade museiturer och hemmaträning till spännande föreläsningar. Är du inte så datorvan finns stöd att få; Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst bemannad av it-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Det finns också aktiviteter som är ”coronasäkra” att göra utomhus, till exempel träning på något av stadens många utegym, och promenader i våra vackra parker och naturreservat.

Din egen digitala guide

Behöver du ha grundläggande it-hjälp och vägledning på internet? Vill du veta mer om digitala samhällstjänster och digital kultur? Eller få tips på e-böcker? Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst under utveckling, bemannad av it-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

De grupper som först prioriteras för vaccination är äldre som bor på äldreboenden och servicehus och personer som har hemtjänst. Även medarbetare inom äldreomsorgen prioriteras. Via länkarna kan du läsa mer om vad som gäller vaccinering för dig.

Kultur

Runtom i staden ordnas kulturevenemang i form av teater, musik, debattsamtal och konst. Mycket är digitalt just nu men en del finns även att se på plats.

Träning och friskvård

I Stockholm finns många utegym. Lyft stockar, gör sit-ups eller gör övningar med din egen kroppsvikt. Utegymmen är alltid öppna och gratis att använda. Det finns också flera motionsspår runtom i Stockholm. Och missa inte våra tips på hur du kan träna effektivt helt utan redskap!

Parker och natur

Stockholms många parker binder ihop staden med naturen. Visste du att det också finns tio naturreservat och ett kulturreservat i Stockholm? De är fria att uppleva för alla, året om.

Välkommen till stadens bibliotek

Är du smartare än en bibliotekarie? Testa dina kunskaper i en Biblio-quiz!

Upptäck Stadsarkivet

De digitala föreläsningarna i höst handlar bland annat om Östermalmshallens historia, stormaktsväldets fall under Karl XII:s regering och pigorna i storstaden.

Visit Stockholm

På Visit Stockholms webbplats kan du hitta fler tips på både digitala och fysiska aktiviteter. 

Stockholms framtid

Stockholm utvecklas och växer som aldrig förr. Se vad som planeras runtom i staden eller just i dina kvarter!

Det finns många saker du kan förändra i din vardag som bidrar till vår miljö- och klimatpåverkan. På stadens egen webbplats Leva hållbart hittar du information om vad staden gör.

Polisen varnar för bedragare som utnyttjar coronaviruset för att komma åt äldres inloggningsuppgifter, bankkort och koder. Det bästa rådet de har är därför att aldrig ge ut dessa typer av uppgifter till okända som kontaktar dig. Läs mer på polisen.se

Nyfiken på stadens budget för 2021?

I slutet av 2020 debatterade och beslutade kommunfullmäktige budgeten för Stockholms stad 2021. Se debatten i efterhand via vår webb. Där hittar du även kommunfullmäktiges sammanträden i efterhand samt ladda ner ärenden och beslut.

Kontakta Stockholms stad!

Har du fyllt 65 år och behöver stöd och hjälp i din vardag? I Stockholms stad kan du exempelvis få ett trygghetslarm, hemtjänst eller plats på ett vård- och omsorgsboende.

På äldreomsorg.stockholm hittar du även kontaktinformation och öppettider för Äldre direkt.