Seniortips i coronatider

Publicerad:

Uppdaterad:

Sedan coronapandemin drabbade oss har vi levt med restriktioner. Därför har många sociala aktiviteter hållit stängt. Men det finns en hel del du kan göra för att aktivera dig och hålla både knopp och kropp igång.

Många aktiviteter är just nu digitala, allt ifrån guidade museiturer och hemmaträning till spännande föreläsningar. Är du inte så datorvan finns stöd att få; Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst bemannad av it-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Det finns också aktiviteter som är ”coronasäkra” att göra utomhus, till exempel träning på något av stadens många utegym, och promenader i våra vackra parker och naturreservat.

Din egen digitala guide

Behöver du ha grundläggande it-hjälp och vägledning på internet? Vill du veta mer om digitala samhällstjänster och digital kultur? Eller få tips på e-böcker? Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst under utveckling, bemannad av it-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället. Men även om du är vaccinerad riskerar du fortfarande att drabbas av smitta och därmed smitta andra. Fortsätt därför följa de allmänna råden.

På upplev.stockholm hittar du platser där det händer lite extra. Delta i firandet av Rinkeby 50 år eller upptäck stadens sommargågator, sommartorg och pop up-parker.

Kultur

Runtom i staden ordnas kulturevenemang i form av teater, musik, debattsamtal och konst. Mycket är digitalt just nu men en del finns även att se på plats.

Träning och friskvård

I Stockholm finns många utegym. Lyft stockar, gör situps eller gör övningar med din egen kroppsvikt. Utegymmen är alltid öppna och gratis att använda. Det finns också flera motionsspår runtom i Stockholm. Och missa inte våra tips på hur du kan träna effektivt helt utan redskap!

Parker och natur

Stockholms många parker binder ihop staden med naturen. Visste du att det också finns tio naturreservat och ett kulturreservat i Stockholm? De är fria att uppleva för alla, året om.

Ett uppskattat vårtecken i stadsbilden är när Stockholms stad planterar ut de första vårblommorna i krukor och urnor runt om i staden.  Årets blomsterprogram går under temat ”Tropiken flyttar in” har hämtat inspiration från tropiken och hyllar det sena 1800-talets parkpionjärer.

Välkommen till stadens bibliotek

Upptäck Stadsarkivet

Upptäck Stadsarkivets digitala program. Du kan bland annat lära dig tyda 1700-talshandstil och höra mer om Vällingbyprojektet och folkbokföringens makt i 1800-talets Sverige. 

Visit Stockholm

På Visit Stockholms webbplats kan du hitta fler tips på både digitala och fysiska aktiviteter. 

Stockholms framtid

Stockholm utvecklas och växer som aldrig förr. Se vad som planeras runtom i staden eller just i dina kvarter!

Det finns många saker du kan förändra i din vardag som bidrar till vår miljö- och klimatpåverkan. På stadens egen webbplats Leva hållbart hittar du information om vad staden gör.

Polisen varnar för bedragare som utnyttjar coronaviruset för att komma åt äldres inloggningsuppgifter, bankkort och koder. Det bästa rådet de har är därför att aldrig ge ut dessa typer av uppgifter till okända som kontaktar dig. Läs mer på polisen.se

Nyfiken på stadens budget för 2021?

I slutet av 2020 debatterade och beslutade kommunfullmäktige budgeten för Stockholms stad 2021. Se debatten i efterhand via vår webb. Där hittar du även kommunfullmäktiges sammanträden i efterhand samt ladda ner ärenden och beslut.

Kontakta Stockholms stad!

Har du fyllt 65 år och behöver stöd och hjälp i din vardag? I Stockholms stad kan du exempelvis få ett trygghetslarm, hemtjänst eller plats på ett vård- och omsorgsboende.

På äldreomsorg.stockholm hittar du även kontaktinformation och öppettider för Äldre direkt.