Seniortips i coronatider

Publicerad:

Uppdaterad:

Sedan coronapandemin drabbade oss i våras lever vi med hårda restriktioner, och det kan vara svårt att hålla humöret uppe - särskilt när många sociala aktiviteter nu är stängda. Men det finns fortfarande en hel del du kan göra för att aktivera dig och hålla både knopp och kropp igång.

Många aktiviteter har blivit digitala, allt ifrån guidade museiturer och hemmaträning till spännande föreläsningar. Och är du inte så datorvan finns stöd att få; Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst bemannad av it-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Det finns också aktiviteter som är ”coronasäkra” att göra, till exempel träning på något av stadens många utegym, utställningar där det går att hålla säkra avstånd, och så förstås promenader i våra parker och naturreservat.

Här har vi samlat tips och stöd för dig som är senior i Stockholm. Du hittar även dessa tips i annonser i din Mitt i-tidning under hösten och vintern. Oavsett dina intressen, behov och förutsättningar, hoppas vi att du hittar något som passar just dig - i dessa tider märkta av restriktioner men också när vi så småningom återgått till det mer normala liv som vi alla längtar efter.

Din egen digitala guide

Behöver du ha grundläggande IT-hjälp och vägledning på internet? Vill du veta mer om digitala samhällstjänster och digital kultur? Eller få tips på e-böcker? Digitalhjälp.online är en digital vägledningstjänst under utveckling, bemannad av IT-värdar och bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Träning och friskvård

I Stockholm finns många utegym. Lyft stockar, gör sit-ups eller gör övningar med din egen kroppsvikt. Utegymmen är alltid öppna och gratis att använda. Det finns också flera motionsspår runtom i staden. Och missa inte våra tips på hur du kan träna effektivt helt utan redskap!

Parker och natur

Stockholms många parker binder ihop staden med naturen. De skapar gröna rum för avkoppling och motion - och fungerar som populära mötesplatser. Visste du att det också finns tio naturreservat och ett kulturreservat i Stockholm? De är fria att uppleva för alla, året om.

Kultur i coronatider

Runtom i staden ordnas kulturevenemang i form av teater, musik, debattsamtal och konst. Mycket är digitalt just nu men en del finns även att se på plats.

Välkommen till stadens bibliotek

Är du smartare än en bibliotekarie? Testa dina kunskaper i en Bliblio-quiz!

Upptäck Stadsarkivet

De digitala föreläsningarna i höst handlar bland annat om Östermalmshallens historia, stormaktsväldets fall under Karl XII:s regering och pigorna i storstaden.

Visit Stockholm

På Visit Stockholms webbplats kan du hitta mer tips på både digitala och fysiska aktiviteter. En del museer utanför stadens regi håller fortfarande öppet, men med försiktighetsåtgärder.

Nyfiken på stadens budget för 2021?

Den 11 november presenterade majoritetspartierna i Stockholms stad sitt budgetförslag för 2021. Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige 14–15 december.

Stockholms framtid

Stockholm utvecklas och växer som aldrig förr. Se vad som planeras runtom i staden eller just i dina kvarter!

Det finns många saker du kan förändra i din vardag som bidrar till vår miljö- och klimatpåverkan. På stadens egen webbplats Leva hållbart hittar du information om vad staden gör.

Kontakta staden

Har du fyllt 65 år och behöver stöd och hjälp i din vardag? I Stockholms stad kan du exempelvis få ett trygghetslarm, hemtjänst eller plats på ett vård- och omsorgsboende.

På äldreomsorg.stockholm hittar du även kontaktinformation och öppettider för Äldre direkt.