Dystopisk protestfilm vinner Stockholm Impact Award

Publicerad:

Uppdaterad:

New Order av Michel Franco vinner filmpriset Stockholm Impact Award! En mexikansk katastroffilm – så beskriver regissören själv sin film – som nu får prissumman på en miljon kronor och en statyett designad av kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Juryns motivering:

"En svindlande estetisk och politisk undersökning av våld som samhällsrevolution och
dess konsekvenser. En cinematografisk spegel av nutida kaos, som låter oss irra på blindvägar och ställer klass mot klass. Alla mot alla i en revolution som äter sina barn och där ingen vinnare finns i sikte, fastän glimtar av ungt hopp skymtar till.
Filmen slår rakt in i nutiden, lämnar oss svarslös och utan mening, förståelse, katharsis eller lösningar. Den formulerar problemen och lägger dem i våra händer, ansvaret att förändra."