Många sommarjobb – trots coronapandemi

Publicerad:

Uppdaterad:

Under våren såg prognosen för stadens sommarjobb dyster ut då cirka 3 000 jobb inom förskola samt vård- och omsorg försvann till följd av coronapandemin. Efter en snabb omställning kunde staden ändå erbjuda nästan lika många sommarjobb som förra året.

Varje år erbjuder stadens verksamheter flera tusen unga stockholmare möjlighet till feriejobb och 6 820 ungdomar sommarjobbade 2020 genom Stockholms stads feriejobbssatsning.

För många är ett sommarjobb det första mötet med arbetsmarknaden, och det betyder mycket. Förra sommaren fick 7 743 unga stockholmare feriejobb genom Stockholms stad, men inför sommaren 2020 såg läget dystert ut då cirka 3 000 sommarjobb inom vård och förskola försvann i och med pandemin.

Staden fick bråttom att tänka nytt, en utmaning mitt under pågående coronakris, men också en motor till effektiv omställning som ledde till utökad upphandling och kreativa lösningar. Under maj månad tog arbetsmarknadsförvaltningen ett beslut om upphandling av upp till 1500 arbetstillfällen för unga. Svarstiden var kort och tilldelades aktörerna Fryshuset i samarbete med rekryteringsföretaget Novare, samt Stockholm Open.

– Att siffran slutade på 6 820 sommarjobbande ungdomar är en volymnivå som vi under mars månad trodde var helt omöjligt med tanke på de rådande omständigheterna. Vid en försiktig gissning trodde vi i mars att det skulle bli omkring 4 000 feriejobb utan de arbetstillfällen som vi brukar ha inom vård och omsorg samt förskola. Vi är väldigt stolta över det gemensamma arbete som skett inom staden för att möjliggöra detta, säger Karina Uddén som är förvaltningsdirektör och ordförande i Stockholms stads styrgrupp för feriejobb.

De flesta ungdomarna fick i år arbete inom ytterskötsel (32 %) och arbete med barn i uteverksamheter (30 %). Ungdomarna har bland annat arbetat i föreningar, 4H-verksamheter och parklekar.