Vattenloopen i Kungsträdgården. Foto: Guringo Designstudio.

Stockholms tillfälliga konst

Publicerad:

Uppdaterad:

Under sommaren har du kunnat hitta flera tillfälliga konstverk runt om i staden. I Strömmen ligger till exempel en uppmärksammad eka och i Kungsträdgården kan du följa vattnets väg genom Stockholm.

På olika platser i Stockholm kan du upptäcka tillfällig konst som berikar stadsmiljöerna för både boende och besökare. I sommarutställningen deltar totalt 20 konstnärer, och flera andra tillfälliga konstverk har tagit plats i staden. Tanken är att alla i Stockholm ska kunna uppleva konst utomhus, där vi kan följa myndigheternas rekommendationer med anledning av den pågående pandemin.

På Nybroplan hittar du Katarina Löfströms Open Source (Panavision), en skärm med tusentals glittrande paljetter som reflekterar omgivningen. Och i Strömmen ligger Magnus Thierfelder Tzotzis verk En fjärils vingslag. Verket består av en läckande eka som speglar en cirkulär helhet.

Vattnets väg genom Stockholm

I Kungsträdgården kan du just nu se Vattenloopen – en interaktiv konstinstallation som visar hur vattnet rör sig genom Stockholm. Var kommer vårt dricksvatten ifrån? Vad händer med vattnet som vi spolar ner i toaletten? Och vad kan vi stockholmare göra för att, på bästa sätt, ta hand om vårt goda, livsviktiga och värdefulla vatten?

Vattenloopen finns på följande platser i sommar:

  • Kungsträdgården 15-20 augusti
  • Skansen från och med 26 augusti och tillsvidare

En bredd av konstnärer

Andra konstverk du kan hitta på Stockholms sommargågator och torg är bland andra Peak up, peak down – Muhammad Alis skildring av höga, snöiga berg, och konstprojektet Spår av Diaspora av Paula Urbano. Projektet består av flera möten på Akalla Torg som samlar in invånarnas berättelser om olika föremål. Nya objekt skapas på plats och berättelserna blir ljudverk som spelas upp på andra platser i staden.

– Det har varit viktigt för oss att visa en bredd av konstnärer i sommarutställningen. Både kvinnor och män, unga och gamla, som använder sig av olika tekniker, uttryck och former, berättar Frida Cornell på Stockholm konst.

Sommarutställningen pågår fram till 31 augusti.

Stockholm konst

Stockholm konsts uppgift är att ge stockholmarna den allra bästa konsten. De ser till att nya konstverk tar plats på gator och torg, i parker och bostadsområden, i förskolor och skolor, i omsorgsboenden och i stadens fastigheter. Sommarutställningen är Trafikkontorets satsning tillsammans med Stockholm konst.