S:t Eriksdagen

Publicerad:

Uppdaterad:

Idag, den 18 maj, flaggar vi med S:t Erik-flaggor runt hela Stadshuset. Det gör vi för att hedra dem som jobbat i staden i minst 30 år, och till minne av S:t Erik – Stockholms skyddshelgon. I år vajar flaggorna även för alla er som kämpar på olika sätt – som håller i och håller ut!

S:t Erik är Stockholms symbol och skyddshelgon. I år – på S:t Eriksdagen – vill vi uppmärksamma och hedra alla er som på så många fantastiska sätt beskyddar och arbetar för vår stad och för stockholmarna!

S:t Eriksmedaljen

Sedan 1938 har kommunstyrelsen på denna dag delat ut S:t Eriksmedaljen till förtjänta stockholmare – till exempel folkbildare, kulturpersonligheter, forskare och idrottare. På grund av coronapandemin utses inga S:t Eriksmedaljörer i år.

Tidigare vinnare av S:t Eriksmedaljen

Visste du detta om Sankt Erik?

Erik var kung över Sverige från 1156 till 1160. Enligt legenden lär Erik ha dödats den 18 maj 1160 i strid efter en mässa i Östra Aros, nuvarande Uppsala. Han helgonförklarades av kyrkan efter sin död.

Sedan 1300-talet har Sankt Erik funnits på stadens sigill. 1923 antogs Sankt Erik formellt som Stockholms symbol, formgiven av konstnären Yngve Berg. 1961 skapade konstnären Karl-Erik Forsberg, på uppdrag av staden, en mer modern och stiliserad variant. Det är denna version vi använder än idag, men till vis del reviderad. 1997 blev Sankt Erik Stockholms stads logotyp. Logotypen uppdaterades och fick sitt nuvarande utseende 2013.

Du hittar Sankt Erik på allt ifrån skyltar vid våra simhallar, idrottsarenor, vägarbeten, äldreboenden, skolor och förskolor, och som signatur vid information i parker, på bibliotek och i e-post och brev från Stockholms stad.