Sportfiske i Stockholms ström

Publicerad:

Mitt i centrala Stockholm finns länets mest artrika fiskevatten. Mer än 30 olika arter, till exempel gädda, mört och gös, simmar i vattnet mellan Stadshuset och Blockhusudden. Och sedan fiskutsättningen den 4 maj simmar 33 000 nya laxar och öringar i vattnet.

Ett tydligt vårtecken är när fiskbilen som transporterar fiskarna kommer till Stockholms ström i centrala Stockholm för att sätta ut lax och öring. Det bidrar till att fiskebeståndet hålls intakt.

– Vi är jätteglada för stockholmarna och alla som besöker staden att det unika lax- och öringsfisket kan fortsätta mitt i city, säger Sverker Lovén, Stockholms stads fiskekonsulent.

Vid fiskutsättningen samlas vanligtvis intresserade stockholmare och turister. I år valde dock Stockholms stad, tillsammans stadens partner Fortum och Heba Fastighets AB, att sända händelsen via YouTube med anledning av den pågående pandemin.

Sportfiske i Stockholm

Fisket av lax och havsöring i Stockholms ström tog fart på 1970-talet när reningsverk gjorde vattenkvaliteten bättre. De fiskar som sätts ut nu simmar till Stockholms skärgård och ut i Östersjön för att om ett par år återvända till Strömmen. Då kan intresserad allmänhet och sportfiskare både fiska och se en häpnadsväckande lek.

Fiskarna får enligt lag inte fiskas upp förrän de är minst 60 cm för lax och minst 50 cm för havsöring, då väger de åtminstone 1,4 kg. Sportfiskarna måste också kontrollera att fiskens så kallade fettfena är bortklippt. Det innebär att den är odlad och tillåten att ta upp.

Fisket i Stockholms ström är fritt sedan länge och pågår året runt.